Deze is een aanwijzend voornaamwoord. Je kunt ermee verwijzen naar personen, dieren, dingen, begrippen, enz. Bijvoorbeeld: ‘Er kwam nóg een medewerker bij en deze wist gelukkig een oplossing’ en ‘Er zijn veel goede inzendingen, maar deze is de beste.’

Als dezen verwijst naar meer personen, krijgt het een meervouds-n. Enkele voorbeelden met het meervoud dezen:

  • Er kwamen er nóg twee bij en dezen wisten gelukkig een oplossing. (zij/die wisten is gebruikelijker)
  • Het college wordt gevormd door enkele prominente leden, die de nieuwe leden kiezen en met dezen overleggen. (met hen is gebruikelijker)
  • Ik vroeg de weg aan enkele voorbijgangers, maar dezen zeiden allemaal dat ze niet bekend waren in deze buurt. (zij/die zeiden is gebruikelijker)

De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997) vermeldt over deze(n): "Bij verwijzing naar meer dan één persoon krijgt deze een meervouds-n." De ANS geeft het volgende voorbeeld: “Na afloop van het congres bestormden journalisten de deelnemers. Dezen weigerden echter commentaar te leveren.” Ook volgens de ANS is dit gebruik van dezen formeel.

Het meervoud dezen komt ook voor in dezen en genen. Dat is het meervoud van de vaste verbinding deze en gene (‘Ik heb bij dezen en genen informatie gevraagd’). Daarnaast wordt dezen gebruikt in combinaties als bij dezen (‘Bij dezen stuur ik u de voorwaarden toe’). De n is nu echter geen meervouds-n, maar een oude naamvalsuitgang.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail