tantaluskwelling
kwelling waarbij iets aangenaams net niet bereikbaar is
Citaat
“Dat belooft van het Glowtime-event een beetje een tantaluskwelling te maken voor Europese Apple-fans: ze krijgen een blik op het lekkers, maar mogen niet proeven.”
Bron: Apple presenteert maandag zijn slimme iPhone, maar die is niet voor ons (Ben Serrure, De Tijd, 6 september 2024)
Betekenis
kwelling waarbij iets aangenaams dat heel nabij is net niet bereikbaar is
Uitspraak
tan-ta-lus-kwel-ling
Woordfeit
In de Griekse mythologie was Tantalus, een rijke koning, een gunsteling van de goden. Hij mocht bijvoorbeeld af en toe bij hen dineren. Maar na verloop van tijd beging hij een paar grote fouten. Zo stal hij de drank en het voedsel van de goden – nectar en ambrozijn – om het aan zijn vrienden te laten proeven. Ook wilde hij de alwetendheid van de goden testen door bij een banket zijn eigen zoon als eten op te dienen.
Voor straf werd Tantalus naar de onderwereld gestuurd – om precies te zijn naar het akeligste deel daarvan, de Tartarus, vergelijkbaar met de hel. Daar moest hij eeuwig honger en dorst lijden. Hij stond in het water, maar dat trok zich terug als hij wilde drinken, en de takken met vruchten boven hem bogen weg als hij ervan wilde eten.
Het woord tantaluskwelling duidt een situatie aan waarin iets waarnaar je verlangt voortdurend in het zicht is, maar je er toch net niet aan kunt komen.
Waarom je het woord met een kleine letter schrijft, lees je op deze pagina.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!