Wat betekent Het is weer koek en ei en waar komt deze uitdrukking vandaan?
Als het ergens weer koek en ei is, dan is de sfeer heel goed: iedereen kan weer goed met elkaar overweg, er is totaal geen ruzie of kinnesinne meer. Soms heeft deze uitdrukking een wat ironische bijklank: ‘het gaat nú (ineens) weer goed, maar of het in de toekomst zo blijft, is nog maar de vraag’.
Koek en ei worden allebei van oudsher gezien als twee aangename dingen: de meeste mensen vinden deze etenswaren lekker. Het zijn ook allebei heel bekende, ‘huiselijke’ etenswaren, die vaak samengaan. Hieruit ontstond het figuurlijke gebruik van koek en ei in de betekenis ‘twee aangename, gelijkwaardige zaken’, en van daaruit ook ‘de aangename sfeer tussen mensen met hetzelfde karakter (of met in elk geval zeer goed bij elkaar passende karakters)’.
Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal is koek en ei als uitdrukking ontstaan omdat eieren bij het bakken van koeken nu eenmaal onmisbaar zijn. Koek en ei zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden en gaan ook perfect samen. Deze ideale ‘verhouding’ tussen koek en ei werd later toegepast op een ideale relatie tussen personen.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!