Onze Taal bestaat door én voor de leden. Dankzij onze leden en donateurs kan Onze Taal niet alleen een veelgelezen blad maken, maar ook taaladvies geven en taalnieuws verspreiden. Met het blad, het taalloket, deze website, een podcast, de nieuwsbrief Taalpost én via de sociale media bereikt Onze Taal elke maand tienduizenden taalliefhebbers en honderdduizenden taaladviesvragers. 

Onze Taal als anbi

Onze Taal heeft de officiële status van ‘culturele algemeen nut beogende instelling’.

Lees meer

Adverteren bij Onze Taal?

Klik hier voor de mogelijkheden om te adverteren in onze nieuwsbrieven of in ons tijdschrift.

Lees verder
Jaarverslagen

Jaarverslagen

Mensen die Onze Taal achter de schermen leren kennen, verwonderen zich er vaak over dat zo’n klein team zó veel voor elkaar krijgt. Dat lukt alleen met een heel gemotiveerde ploeg mensen, en met een grote achterban van ambassadeurs, adviseurs, schrijvers en illustratoren. In dit jaarverslag lees je wat al die ‘Onze Talers’ in 2023 organiseerden en publiceerden.

Bekijk hier alle jaarverslagen

Geschiedenis van Onze Taal

De vereniging ‘Genootschap Onze Taal’ werd op 16 mei 1931 opgericht door dertig taalpuristen. Zij maakten zich zorgen over het groeiende aantal Duitse woorden en constructies (‘germanismen’) in het Nederlands. Het eerste nummer van het tijdschrift Onze Taal verscheen in maart 1932.

In de jaren dertig en veertig was de belangrijkste activiteit van de vereniging het ‘ontmaskeren’ van germanismen, maar vanaf de jaren vijftig ging het bij Onze Taal steeds vaker over allerlei andere aspecten van het Nederlands. In de tweede helft van de jaren tachtig kende het genootschap een flinke groei: van 15.000 leden in 1986 naar 30.000 leden in 1991. Eind jaren negentig was het absolute hoogtepunt. Toen had Onze Taal 46.000 leden. Maar er waren meer hoogtepunten: Onze Taal mocht vanaf 1987 jaarlijks adviseren over de taal van de Troonrede en in 1997 kwam er een website met taaladviezen, taalnieuws en dossiers over taalkwesties. 1998 was een belangrijk jaar door de uitgave van de Spellingwijzer Onze Taal (het Witte Boekje). In 2008 verscheen het tijdschrift voor het eerst in digitale vorm. En ook nu zit het genootschap niet stil: Onze Taal is actief op verschillende sociale media, de website is volledig vernieuwd en er is een podcast.

Van een vereniging voor taalpuristen werd Onze Taal steeds meer een algemeen podium voor taalliefhebbers. Op dat podium zijn niet alleen taalkundigen te vinden, maar vooral ook iedereen die belangstelling heeft voor (onze) taal. Inmiddels heeft het genootschap meer dan 20.000 leden, die allemaal het blad Onze Taal ontvangen. Verder geeft Onze Taal verschillende boeken over taal(advies) uit, verschijnt er jaarlijks een taalscheurkalender en wordt er één keer in de twee jaar een publiekscongres georganiseerd.

Lees hier meer over de publicaties van Onze Taal
Wil jij je ook aansluiten bij de grootste vereniging van taalliefhebbers?

Wil jij je ook aansluiten bij de grootste vereniging van taalliefhebbers?

Als lid ontvang je het leukste, interessantste én grootste tijdschrift over taal. Artikelen, interviews, columns en rubrieken, over uiteenlopende onderwerpen als etymologie, argumentatie, woordenboeken, spelling en jongerentaal - en nog heel veel meer.

Congressen

Het Genootschap Onze Taal houdt sinds 1955 elke twee jaar een congres rond een actueel thema, met een voor een groot publiek aantrekkelijk programma met interessante lezingen, leuke optredens en een boeken- en informatiemarkt. In het najaar van 2025 wordt er weer een congres georganiseerd, maar ook in 2024 is Onze Taal betrokken bij de organisatie van een soortgelijk evenement, namelijk het Taalfeest in Antwerpen. 

Benieuwd wat een Onze Taal-congres inhoudt? Lees hier over het congres van 2023.

Nieuwsbrieven

Onze nieuwsbrief Taalpost is al jaren dé bron voor nieuws over taal.

Download de nieuwste Taalpost