Page 26 - OnzeTaal_dec2020_HR
P. 26

Huisgemaakte erwtensoep,
            friet, hamburger, tiramisu of
            appeltaart: in heel wat winkels                                                                      Foto: Andrey Armyagov / 123RF
            en horecagelegenheden word
            je daar lekker mee gemaakt.

            Maar hoezo ‘huisgemaakt’?


            WOUTER VAN WINGERDEN










            Is ‘huisgemaakt’ in huis gemaakt?




                     ie enige handigheid in de keuken heeft, kan   taart’ (een wat al te letterlijke vertaling van ‘home
                     met niet al te veel ingrediënten een smakelij-  made’) en de ‘huisgemaakte appeltaart’ smaken we-
            W ke soep koken of taart bakken. Dat kun je      relds.” Het heeft geholpen, want het gerecenseerde café
            een ‘eigengemaakte groentesoep’ of een ‘zelfgebakken   Pol in Rotterdam zit er nog steeds, aan de Meent.
            appeltaart’ noemen, bijvoorbeeld. Eigengemaakt en zelf-     Die succesformule is overgeslagen naar ketens met
            gemaakt komen al eeuwen in het Nederlands voor, net   meerdere zaken en een centrale productiefaciliteit, en
            als hun varianten met specifiekere werkwoorden: van   daarmee kreeg huisgemaakt een ingrijpende betekenis-
            eigengeteelde aardappels tot zelfgebreide truien. Een bete-  uitbreiding naar producten uit de eigen fabriek. Ook in
            kenisverschil tussen zelf- en eigen- is er niet.  de kreet van het huis is de betekenis van huis opgerekt.
                                                             “Appeltaart van het huis … maar dan snel! Heb jij als
            NOSTALGISCHE KLANK                               professional beperkte tijd in de keuken, maar wil je wel
            Huisgemaakt lijkt bedrieglijk veel op zelf- of eigengemaakt:   huisgemaakte appeltaart op de kaart?”, zo adverteert
            een appeltaart die je zelf in je eigen keuken bakt, is zo   fabrikant Koopmans zijn producten voor horecabakkers.
            huisgemaakt als wat, zou je zeggen. Maar dat blijkt      Nog een voorbeeld. Van Maanen noemt zichzelf de
            schijn. Het zijn niet de thuisbakkers die hun huisgeno-  “grootste ambachtelijke bakkerij van Nederland”; van-
            ten of visite trakteren op huisgemaakte soep, patat of   uit een industriële bakkerij in Rijnsburg verkoopt het
            taart – nee, het is de horeca die patent heeft op zo’n    bedrijf onder meer brood en taart in zo’n vijftig winkels
            beetje alles wat huisgemaakt heet.               en cafés in de wijde omgeving. Op het menu van hun
               De term huisgemaakt blijkt dan ook nog helemaal niet   Delftse restaurant prijken onder meer huisgemaakt sui-
            zo lang in zwang te zijn als de nostalgische klank van het   kerbrood en een huisgemaakte knabbelstengel. In veer-
            woord doet vermoeden. De grote Van Dale heeft het in   tien filialen wordt een selectie brood en banket in de
            oktober 2010 pas opgenomen, met het commentaar dat   winkels bereid; dat krijgt dan weer een iets ander predi-
            het een leenvertaling is van het Engelse homemade. De   caat: “Handgemaakt”. “Zo brengen we het ambacht
            betekenisomschrijving luidt: “(culinair; van voedings-  terug op de winkelvloer”, zegt Van Maanen.
            middelen, gerechten e.d.) zelfgemaakt”.             Het lijkt erop dat supermarkten hun handen niet
               Is huisgemaakt inderdaad zo’n relatief nieuw woord?   branden aan de term huisgemaakt. Misschien wel omdat
            De cijfers wijzen daar wel op. Huisgemaakt leidde tot eind   de EU het verbiedt om consumenten te misleiden. Toch
            twintigste eeuw een wat marginaal bestaan als germa-  bewijzen onder meer Albert Heijn en Jumbo dat dat
            nisme – hausgemacht – of anglicisme. Toen ontdekte de   handig te omzeilen valt: ze verkopen bakmixen en taart-
            horeca dat het een goed idee was om de ambachtelijk-  bodems van het merk Homemade.         
            heid van de soep, het brood of de taart in hun restaurant
            of café te benadrukken. De producten die ze met het
            predicaat huisgemaakt verkochten, had een kok of bakker   Handgemaakt
      ONZE TAAL 2020  —  12  OPGEREKT                          telijk vervaardigde voorwerpen, zoals sieraden, kle-
            ‘eigenhandig’ bij hen ‘in huis’ (in feite: in de keuken van
            het etablissement) gemaakt.
                                                               Handgemaakt slaat in de praktijk meestal op ambach-
                                                               ding of tassen. Ook hier kan in plaats van gemaakt
                                                               een preciezer werkwoord opduiken; denk aan hand-
            De oudste vermelding van het ‘moderne’ huisgemaakt(e)
            is volgens het krantenarchief Delpher.nl in Het Parool te
                                                               geknoopte tapijten en handgeblazen glas (als variant
                                                               van mondgeblazen glas).
            vinden: een “huisgemaakte paté” figureert daar in een
                                                                 Wie wil, kan zijn thuis bereide soep of taart na-
            restaurantbespreking uit 1978. Vanaf die tijd gaat het
            steeds om gerechten op menukaarten of soms om adver-
                                                               leen wel de indruk dat je soepen en taarten standaard
            tenties van restaurants, bakkers (“huisgemaakte aard-    tuurlijk prima ‘handgemaakt’ noemen; het wekt al-
            beientaart”) en slagers (“huisgemaakte worst”). Het   als industriële producten beschouwt.
   26       Vrije Volk schrijft in 1989: “De ‘huisgemaakte hamprei-
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31