Palet

Het palet (spreek uit: ‘pa-lèt’) is schildersgereedschap: hierop mengen (kunst)schilders hun kleuren. Het woord komt ook vaak in overdrachtelijke zin voor: ‘een rijk kleurenpalet’, ‘een overweldigend smaakpalet’, ‘een heel palet aan diensten’. Het meervoud van palet is paletten.

Pallet

De pallet is een laadbord. Het gaat dan meestal om een uit houten latten bestaand raamwerk, waarop artikelen gestapeld worden. Pallets zijn vooral gemaakt om door vorkheftrucks te worden opgetild en verplaatst. In Nederland wordt pallet vrijwel altijd op z’n Engels uitgesproken, als ‘pèl-let’. In België is de uitspraak ‘pal-lèt’ het gebruikelijkst. In Nederland is het meervoud pallets, maar in België komt ook palletten voor.

Pellet

Pallet klinkt precies hetzelfde als pellet. Pellet kan een verkorting zijn van houtpellet: staafjes of grote snippers hout die vaak als ondergrond of als brandstof worden gebruikt. Daarnaast zijn pellets bolletjes van ijzererts of een ander materiaal, die in die vorm industrieel verwerkt worden.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail