In overlijdensberichten in Nederland zie je vaak dit soort formuleringen: ‘Op maandag 3 april is overleden onze lieve vrouw, moeder en oma (…)’. Daarachter of daaronder staat dan de naam van de overledene.

Onze maakt duidelijk dat de tekst namens een familie geschreven is. Het verwijst als het ware naar elk familielid afzonderlijk en drukt daarmee uit dat de overledene de echtgenote is van een van hen, de moeder van een of meer anderen en de oma van weer een of meer anderen.

Mijn en onze

Als je iets nadrukkelijker wilt aangeven dat de overledene maar van één persoon de vrouw was, maar daarnaast meerdere (klein)kinderen had, kun je ook een combinatie van mijn en onze gebruiken: ‘Op maandag 3 april is overleden mijn lieve vrouw, onze moeder en oma.’ Of bij één kind en meerdere kleinkinderen: ‘Op maandag 3 april is overleden mijn lieve vrouw, mijn moeder en onze oma.’

Het nadeel is dat die zin langer en ingewikkelder is. Het ‘precieze’ gebruik van de bezittelijke voornaamwoorden mijn en onze komt niet zo warm over. Bovendien lijkt lieve alleen bij vrouw te horen. Om dat te voorkomen kun je lieve herhalen: ‘Op maandag 3 april is overleden mijn lieve vrouw, onze lieve moeder en oma.’ Het is ook mogelijk andere bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken: ‘Op maandag 3 april is overleden mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder en trotse oma.’

Alleen mijn

‘Mijn lieve vrouw, moeder en oma’ is een formulering die niet iedereen acceptabel vindt. Mijn hoort namelijk over het algemeen bij één persoon, en de overledene is nooit iemands vrouw, moeder en oma tegelijk.

Maar als iemand één partner, één kind en één kleinkind heeft, zou de zin eventueel kunnen: ‘Op maandag 3 april is overleden mijn lieve vrouw, moeder en oma ...’ Je kunt deze zin zien als een samentrekking van ‘mijn lieve vrouw, mijn lieve moeder en mijn lieve oma’, waarbij mijn dus steeds naar iemand anders verwijst. Zodra er meerdere kinderen of kleinkinderen zijn of partners van (klein)kinderen, klopt ‘mijn lieve vrouw, moeder en oma’ eigenlijk niet meer.

Klik op het tabblad ‘Voorbeelden’ voor meer voorbeelden van dit type zinnen.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen

Hieronder staan enkele voorbeelden van goede combinaties voor boven een rouwadvertentie.

Onze

  • onze lieve vrouw, moeder en oma
  • onze lieve man, vader en opa
  • onze moeder, schoonmoeder en oma
  • onze vader, schoonvader en opa
  • onze lieve zus en tante
  • onze lieve broer en oom

Mijn en onze

  • mijn lieve man, onze zorgzame vader en liefdevolle opa
  • mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder en trotse oma
  • mijn geliefde man, onze lieve vader, schoonvader en opa
  • mijn geliefde vrouw, onze lieve moeder, schoonmoeder en oma