Hoe noem je een vrouw met een coördinatie-functie: coördinator of coördinatrice?
Er zijn geen vaste voorschriften voor beroepsaanduidingen voor vrouwen. Kies de vorm die iemand zelf gebruikt, bijvoorbeeld op de website van haar bedrijf of op LinkedIn, Facebook of Twitter. Als je geen voorkeur kunt achterhalen of als het gaat om ‘vrouwen in het algemeen met deze functie’, zijn er enkele punten waarop je kunt letten.
Als je weet of kunt terugvinden dat iemand zichzelf coördinatrice, coördinator of nog iets anders (coördinerend manager, coördinerend begeleider) noemt, gebruik dan die vorm. Houd in andere gevallen rekening met deze drie tendensen, die naast elkaar voorkomen.
-
Specifiek vrouwelijke aanduiding: coördinatrice
Er is een groep taalgebruikers die een voorkeur heeft voor de vrouwelijke vorm, bijvoorbeeld: directrice, beleidsadviseuse, boerin, groentevrouw. Het nadeel van deze vormen is dat ze voor sommigen de status van het beroep verlagen: iemand is directrice van een kostschool en directeur van een groot bedrijf. Een adviseuse adviseert over kleding, haar of nagels en een adviseur over je hypotheek of bedrijfsplan.
Met name in kunstzinnige beroepen, in beroepen in de media en als het gaat om sport is de specifiek vrouwelijke vorm juist wél gebruikelijk: actrice, dirigente, presentatrice, schrijfster, zangeres, zwemster, schaatsster, fietsster. Daarnaast lijken schilder, dichter en kunstenaar weer gebruikelijker dan schilderes, dichteres en kunstenares.
Van sommige beroepen (ingenieur, dominee, dokter) is de vrouwelijke vorm ongebruikelijk: ingenieure, dominese en dokteres zijn op zichzelf mogelijk, maar komen waarschijnlijk vreemd over op veel lezers. - Sekseneutrale/genderoverkoepelende aanduiding: coördinerende (persoon)
Er zijn ook taalgebruikers die de voorkeur geven aan beroepsnamen die het geslacht in het midden laten (de ‘sekseneutrale’ aanduidingen), zoals leerkracht, taalkundige, leidinggevende en verpleegkundige. Bij woorden als timmerman is er dan een probleem: timmerpersoon is een ongebruikelijk woord – zulke oplossingen doen vaak nogal gekunsteld aan. Dat geldt ook (nog) voor woorden als verzorgende en coördinerende. Ze komen dan ook weinig voor. - De mannelijke vorm als neutrale aanduiding: coördinator
Een derde groep taalgebruikers gebruikt het liefst de mannelijke vorm, omdat dat in de meeste gevallen de algemene aanduiding is voor ‘iemand (m/v/x) met dit beroep’. Deze tendens is bij de meeste beroepsaanduidingen gebruikelijk: afdelingscoördinator, beleidsadviseur, redacteur, Kamervoorzitter, directeur, enz. Veel vrouwen hebben zelf ook een voorkeur voor deze ‘neutrale’ vorm, ook al is het grammaticaal een mannelijke vorm. Deze mogelijkheid leek de laatste decennia de overhand te krijgen, maar de laatste jaren lijkt daar weer verandering in te komen. (Zie bijvoorbeeld dit Onze Taal-artikel van Irene de Pous (oktober 2020): ‘Vanaf nu een redactrice’.)
Lees ook
Taaladvies.net: Taal en gender: beroeps-, functie- en rolbenamingen (algemeen)
Taaladvies.net: Directeur / directrice
Toch nog een vraag?
Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar
Bel 085 00 28 428(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)
Of stel je vraag via social media of per mail