Bezint eer ge begint betekent ‘denk na voordat je iets doet’. Het is dus een wijze raad om niet halsoverkop aan iets nieuws te beginnen of zomaar een beslissing te nemen over iets belangrijks.

Verzint eer ge begint is de oudste vorm van deze uitdrukking, maar in de praktijk komt alleen bezint eer/voor ge/gij begint voor.

Verzinnen heeft in verzint eer gij begint de betekenis ‘nadenken’. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) vermeldt verzint eer gij begint, met de betekenis: “overleg, denk na vooraleer te handelen”. Het WNT vermeldt de variant met bezint niet. F.A. Stoett doet dat in zijn Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden uit 1923 al wel.

Bezint heeft verzint waarschijnlijk kunnen verdringen doordat bezinnen net als verzinnen ‘nadenken’ kan betekenen, en in die betekenis gebruikelijker werd. Verzinnen betekent in ‘We moeten iets verzinnen om dit probleem op te lossen’ nog steeds ‘bedenken’, net als in een list verzinnen. De betekenis ‘fantaseren’ is nu echter gebruikelijker, zoals in zinnen als ‘Het was allemaal verzonnen’ en ‘Ik verzin dit echt niet, hoor.’

Wat mogelijk ook heeft meegespeeld is dat er nu eenmaal een voorkeur bestaat voor allitererende uitdrukkingen: ‘bezint eer ge begint’ klinkt beter dan ‘verzint eer ge begint’.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail