Hoe is het vraagteken ontstaan? En het uitroepteken?
Het vraagteken is waarschijnlijk gebaseerd op een teken dat ontleend is aan de muzieknotatie. Het is in de achtste of negende eeuw in gebruik gekomen. Het uitroepteken is waarschijnlijk van Latijnse afkomst.
Vraagteken
Het vraagteken is ontstaan in de Karolingische tijd (achtste of negende eeuw). In de kloosterschrijfschool van Tours werd toen het schrift- en tekensysteem geüniformeerd. Dat leverde ook nieuwe leestekens op. Aan het eind van een vragende zin gebruikte men een teken dat waarschijnlijk aan de muzieknotatie is ontleend: twee verbonden, naar rechts omhoog wijzende boogjes of haakjes met een punt eronder. Dit teken, het ‘quilisma’, bleef in verschillende varianten ruim zes eeuwen in gebruik. Enige decennia na de uitvinding van de boekdrukkunst gaf de Venetiaanse drukker Aldus Manutius (ca. 1450-1515) het teken de huidige vorm.
Uitroepteken
Het uitroepteken is waarschijnlijk van Latijnse afkomst. Mogelijk was het oorspronkelijk io, een uitroep van vreugde. Dit werd later kortweg i en nog later zette men de punt ook onder de i. De bovenste punt viel in de loop van de tijd weg, waardoor ! ontstond.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!