Wat is juist: verschaald bier of verschraald bier?

Het is verschaald bier en ook verschaalde wijn; er staat dus geen r na de sch.

Als ergens de lucht van verschaald bier of verschaalde wijn hangt, is dat niet erg prettig. Het werkwoord verschalen betekent 'geur en smaak verliezen', 'zijn frisheid verliezen'. Bier en wijn hebben een zurige smaak/geur als ze verschaald zijn. Verschalen gaat terug op het Duitse bijvoeglijk naamwoord schal, dat 'dor' betekende.

Verschralen

Het werkwoord verschralen (met een r na de sch) bestaat ook. Het betekent 'schraal worden' of 'schraler worden': 'de zorg verschraalt'; 'het aanbod is verschraald'. Schraal betekent eigenlijk 'mager'; het is verwant met schriel ('mager, gierig'). Omdat verschralen bekender is dan verschalen hoor en lees je weleens verschraald bier. Dat is eigenlijk niet juist.

Toch bestaat de kans dat verschraald bier ooit ook goed zal zijn. Dat komt mede door de betekenisontwikkeling van het bijvoeglijk naamwoord schraal. Naast 'mager, niet vet' heeft het betekenissen ontwikkeld als 'armoedig' (een schrale maaltijd), 'ruw en pijnlijk' (een schrale huid) en 'koud en droog' (een schrale wind). Sommige woordenboeken vermelden inmiddels ook het voorbeeld schraal bier: 'bier dat doodslaat in het glas'. Het is niet zo vreemd dat zo'n biertje ook weleens een verschraald biertje wordt genoemd. De vieze, zurige lucht die je ruikt in ruimtes waar veel alcohol is gedronken en waar niet is opgeruimd, wordt echter nog steeds omschreven als de lucht van verschaald bier en verschaalde wijn