Wat is juist: junioradviseur of junior adviseur?
Juist is junior adviseur, met een spatie.
Junior, senior en medior staan los voor het woord waar ze bij horen. Ze worden beschouwd als bijvoeglijke naamwoorden. Het Nederlands heeft junior en senior geleend uit het Latijn. Ook in Latijn waren iunior (‘de jongere’) en senior (‘de oudere’) oorspronkelijk bijvoeglijke naamwoorden, namelijk de vergrotende trappen van iuvenis (‘jong’) en senex (‘oud’).
Senior medewerkers hebben doorgaans al enige jaren ervaring in een bepaalde functie, junior medewerkers beginnen net. Er is ook een tussencategorie: medior medewerkers. Medior is geen oorspronkelijk Latijns woord. Het is gevormd naar het voorbeeld van andere woorden met medi- die iets met ‘midden’ te maken hebben, zoals medium en de tijdsbepaling medio. Eigenlijk is -ior niet meer dan de Latijnse uitgang van de vergrotende trap, maar in medior is het als een ‘echt’ achtervoegsel opgevat, waarmee je nieuwe bijvoeglijke naamwoorden kunt maken.
Enkele veelvoorkomende functies zijn: junior accountmanager, junior onderzoeker, junior projectmedewerker, medior consultant, medior trainer, senior adviseur, senior consultant, senior manager en senior projectleider.
Juniorlid en seniorfunctie
Er bestaan wel samenstellingen met junior en senior, maar dan vormt het geheel geen functieaanduiding. Voorbeelden zijn juniorlid, juniorpartner (‘kleinste regeringspartij in een coalitie’), seniorfunctie en seniorstarter (‘iemand die op latere leeftijd een eigen bedrijf begint’).
Ria Jansen junior/senior
We kennen junior en senior ook als toevoeging bij een eigennaam. Met junior duiden we de jongste, met senior de oudste van twee naamgenoten aan. Het maakt daarbij niet uit of het om een man of een vrouw gaat. Junior en senior staan in dit geval achter de naam: Bert Bakker junior en Ria Jansen senior.
Minior en maxior
Bij sportverenigingen kom je ook de termen minior en maxior tegen. Een minior is een heel jong lid en een maxior is iets ouder, maar nog geen junior. Minior en maxior zijn gevormd van mini- en maxi-, waar dan -ior als achtervoegsel aan vast is geplakt.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!