‘Ik doe het liefst veel groente/groenten/groentes in de pastasaus.’
Welke vorm is juist?

Het is alle drie mogelijk.

In ‘Ik doe het liefst veel groente in de pastasaus’ is groente een verzamelnaam. In de saus zit dus iets uit de categorie groente; dat kunnen een of meer soorten zijn.

‘Ik doe het liefst veel groenten in de pastasaus’ en ‘Ik doe het liefst veel groentes in de pastasaus’ betekenen allebei dat er minstens twee groentesoorten in de saus zitten. Groenten en groentes zijn de meervoudsvormen van (een) groente in de concrete, telbare betekenis ‘een bepaalde groente’. Er is geen voorkeur voor groenten of groentes; beide vormen zijn goed.

Als verzamelbegrip is groente goed te vergelijken met het woord fruit. In de telbare betekenis is groente vergelijkbaar met vrucht, en het meervoud groenten/groentes dus met vruchten. En evenzo is veel groente te vergelijken met veel fruit, en veel groenten/groentes met veel vruchten.

Voorbeelden

Voorbeelden met groente als verzamelbegrip:

  • Ik koop mijn fruit en groente het liefst bij de groenteboer.
  • Eet dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit.
  • Hun zoontje weigert pertinent groente te eten.

Voorbeelden met groenten/groentes als meervoud van het telbare groente:

  • Groene groenten/groentes zijn het gezondst.
  • Hun zoontje lust maar een paar groenten/groentes.
  • Ik eet bij elke maaltijd minstens twee groenten/groentes.

Samenstellingen

Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist. Toch komen de varianten groentenassortiment, groentenpakket en groentensoep tamelijk vaak voor. Dat is goed te verdedigen: er ligt nu meer nadruk op de verschillende soorten groenten. Deze alternatieve (niet-officiële) vormen zijn daarom opgenomen op onze website Spellingsite.nu