Wat is juist: ergens geen grip op krijgen of ergens geen greep op krijgen?

De uitdrukkingen (geen) grip op iets krijgen en (geen) greep op iets krijgen zijn allebei juist. Ze betekenen min of meer hetzelfde, al zie je in de praktijk soms een betekenisverschil. Net als het vergelijkbare vat op iets krijgen heeft grip/greep op iets krijgen namelijk twee betekenissen: ‘iets kunnen bevatten, begrijpen hoe iets in elkaar zit’ en ‘onder controle krijgen’. Die laatste betekenis is bijvoorbeeld bedoeld in de krantenkop ‘China krijgt geen greep op schandalen’. De eerste betekenis zie je bijvoorbeeld in de zin ‘Ik kan maar geen grip krijgen op zijn theorie.’

In de praktijk wordt grip op iets krijgen wat vaker gebruikt in de betekenis ‘begrijpen hoe het in elkaar zit’ en wordt met greep op iets krijgen eerder ‘iets onder controle krijgen’ bedoeld. Maar in principe kunnen de varianten door elkaar gebruikt worden.

Grip is een Engels leenwoord. In het Nederlands kan het op twee manieren worden uitgesproken: als de laatste lettergreep van begrip, of op z’n Engels. De vernederlandste uitspraak is veruit het gebruikelijkst.