Wat is een broodjeaapverhaal?

Een broodjeaapverhaal is een verzonnen verhaal, waarin de hoofdpersoon meestal iets gruwelijks overkomt. Het verhaal wordt als waargebeurd doorverteld, en wordt vaak geloofd. Broodjeaapverhalen spelen in op universele angsten en duiken soms over de hele wereld op als een soort mythe. De naam broodjeaapverhaal (of kortweg broodje aap) is afgeleid van de titel van het boek Broodje aap. De folklore van de post-industriële samenleving uit 1978 van de Amerikaans-Nederlandse schrijfster Ethel Portnoy, waarin dergelijke verhalen gebundeld werden.

Het titelverhaal heeft in het kort de volgende strekking. Een vrachtwagen van een fastfoodleverancier wordt van achteren aangereden. Hierdoor valt de achterklep open. De vrachtwagen zit zo vol dat een van de basisproducten voor de hamburgers naar buiten valt: het lijk van een aap!

Meer van dit soort verhalen kunt u lezen in de boekjes De wraak van de kangoeroe en De gestolen grootmoeder van Peter Burger. Ook op internet zijn diverse verzamelingen van broodjeaapverhalen te vinden.