Wat is juist: beheerplan of beheersplan?

Zowel beheerplan als beheersplan is goed. Beide samenstellingen betekenen ‘plan voor het beheer van iets’. Vaak gaat het daarbij om natuurbeheer. 

In beheer(s)plan spreken sommige mensen een tussen-s uit en andere niet. Volgens de officiële regels voor de tussen-s mag je in dit geval op je gehoor afgaan. Wie beheerplan zegt, laat de tussen-s weg. Wie beheersplan zegt, schrijft de tussen-s op. In de officiële woordenlijst komen dan ook beheersplan én beheerplan voor, net als beheerkosten én beheerskosten, en beheerraad én beheersraad.

Beheren en beheersen

Het spellingverschil tussen beheerplan en beheersplan staat los van het verschil tussen beheren en beheersen. Wel is in beheerplan meteen duidelijk dat het ‘een plan om te beheren’ is. Beheersplan kan zowel ‘plan om te beheren’ als ‘plan om te beheersen, plan om iets beheersbaar te houden’ betekenen. Als er verwarring zou kunnen ontstaan, kies dan als dat mogelijk is voor een samenstelling met beheersing(s)- als beheersen bedoeld is: beheersingsgraad, beheersingsplan, risicobeheersingsplan, beheersingssysteem, beheersingsmechanisme