tuimelaar
dolfijnensoort
Citaat
“Maar omdat eerder onderzoek uit 2017 al uitwees dat tuimelaars hun naamfluitje óók veranderen als er mensen in de buurt zijn, lijkt het waarschijnlijk dat ze in staat zijn hun manier van communiceren aan de omstandigheden aan te passen.”
(Bron: Dolfijnen gebruiken ‘babytaal’ tegen hun kalfjes – Merav Pront en Carrie Arnold, National Geographic, 7 juli 2023)
Betekenis
veelvoorkomende dolfijnensoort
Uitspraak
tui-muh-laar
Woordfeit
Tuimelaars zijn een bekende en veelvoorkomende dolfijnensoort. Ze heten tuimelaars omdat je ze vaak capriolen en andere sprongen in de lucht kunt zien maken – ze buitelen of tuimelen dus veel.
Deze dolfijn is niet de enige diersoort die tuimelaar heet. In ouder Nederlands werd ook een kleine jachthondensoort zo genoemd. Er zijn ook enkele vogelsoorten die (al dan niet regionaal) tuimelaar heten, waaronder een duif en een leeuwerik.
De oudst aangetroffen betekenis van tuimelen is ‘halsoverkop (ergens in) vallen, storten’, maar ook de betekenis ‘buitelingen maken’ komt al heel lang voor. Een paar eeuwen geleden had tuimelaar onder meer de specifieke betekenis ‘acrobaat’. Het zou goed kunnen dat de dolfijn-betekenis daaruit voortkomt.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!