triage
triage (de)
Citaat
“Ook in het Isala-ziekenhuis in Zwolle is sprake van een toename van verbaal geweld en wordt de link gelegd met de coronamaatregelen. Vooral het strengere bezoekersbeleid en de triage aan de deur vallen niet altijd even goed.”
(Bron: Doe normaal! Verpleegkundige Herma heeft genoeg van coronafrustratie patiënten – Ingrid Willems, Ingrid Stijkel, De Gelderlander, 26 oktober 2020)
Betekenis
het bepalen van de optimale volgorde waarin zieken of gewonden geholpen moeten worden
Uitspraak
[trie-a-zjuh]
Woordfeit
Triage is een Frans woord: het komt van trier, dat ‘sorteren, rangschikken’ betekent. Aanvankelijk ging het om het sorteren en selecteren van graan: het kaf van het koren scheiden. Trier heeft dan ook mogelijk te maken met het middeleeuws Latijnse tritare voor ‘dorsen, wrijven’, en het oudere Latijnse terere, dat eveneens ‘(stuk)wrijven, dorsen’ betekent. (Een andere verklaring is dat tri- in triage te maken heeft met het Latijnse woord voor ‘drie’: het zou dan gaan om onderverdelen of sorteren in drie groepen.)
Het kaf van het koren scheiden betekent dat je het onbruikbare van het bruikbare scheidt. Dat klinkt wat onaardig als je denkt aan triage, de schifting van patiënten in urgente en minder urgente gevallen – maar er zit wel een kern van waarheid in. Als er vroeger op het slagveld zoveel gewonden waren dat niet iedereen tegelijkertijd geholpen kon worden, kregen edelen en andere hooggeplaatste personen voorrang; het ‘kaf’ kwam pas later aan de beurt. Tegenwoordig bepalen artsen en verpleegkundigen op basis van de ernst van verwondingen en klachten waar en in welke volgorde patiënten geholpen worden. Wie ernstige klachten heeft, maar bij snel ingrijpen goed te behandelen is, wordt meteen geholpen. Anderen zullen soms eventjes moeten wachten.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!