ruraal
ruraal
Citaat
“Ook in de regio’s die relatief de meeste coronabesmettingen tellen (Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Twente en Midden- en West-Brabant) is het aantal nieuwe positieve tests gedaald. Volgens Timen was het aantal meldingen daar zo groot, omdat het om dichtbevolkte gebieden met grote studentenpopulaties gaat. ‘De kans dat het virus zich daar verspreidt, is groter dan in een gebied dat meer ruraal is.’”
(Bron: ‘RIVM: Versoepeling kan snel leiden tot een ongecontroleerde uitbraak’ – Job van der Plicht, Nu.nl, 10 november 2020)
Betekenis
landelijk
Uitspraak
[ru-raal]
Woordfeit
Ruraal wordt vaak gebruikt in de beschrijving van samenlevingen: tegenover rurale gebieden (‘landelijke gebieden, het platteland’) staan dan urbane gebieden (‘stedelijke gebieden’). Het Nederlands heeft ruraal in de betekenis ‘landelijk’ in de negentiende eeuw uit het Frans overgenomen. Het gaat terug op het Latijnse woord ruralis voor ‘landelijk’ en het bijbehorende zelfstandig naamwoord rus, dat ‘platteland’ betekent.
Aan datzelfde rus danken we ook het woord rustiek. Ook dat betekent in feite ‘landelijk’, maar het roept meer de gedachte op aan ‘wat natuurlijk is’, ‘iets in zijn natuurlijke toestand’, kortom, aan wat we (soms al te romantisch) met het platteland associëren. Denk bijvoorbeeld aan rustieke meubelen, van onbewerkt, natuurlijk hout, of een rustiek huisje.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!