patina
ouderdomslaagje, uitstraling van ouderdom
Citaat
“Jan Bultheel roept de afwezige Ensor op in anekdotes, tussen lof en roddel, en met fragmenten uit zijn werken en klankgedichten. (…) Een verrassende biografie door derden, met een nostalgisch patina.”
(Bron: James Ensor, een droomdebuut en parkeren in Hilversum: drie boeken die de moeite waard zijn – De Standaard, 17 februari 2024)
Betekenis
groenige oxidatielaag, ouderdomslaagje, uitstraling van ouderdom
Uitspraak
pa-tie-na
Woordfeit
Met patina is oorspronkelijk de groenige oxidatielaag bedoeld die in de loop van de jaren op bronzen en koperen voorwerpen kan ontstaan. Deze laag wordt vaak als verfraaiing gezien: het feit dat iets er oud uitziet, geeft er een zeker cachet aan.
Meer in het algemeen kan patina ook andere eigenschappen aanduiden die een voorwerp met het verstrijken van de jaren kenmerken. In figuurlijke zin kan met patina ook bedoeld zijn: het feit dat iets een oude (en daardoor fraaie) uitstraling heeft.
Patina komt uit het Latijn; het betekent in die taal ‘schotel, ondiepe schaal’. Hoe daaruit de betekenis ‘ouderdomslaag’ is ontstaan, is onzeker – misschien via de tussenstap ‘ondiep laagje, dun laagje’. Of misschien doordat er relatief veel bronzen of koperen schotels waren die na verloop van tijd een groenig laagje kregen.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!