parthenogenese
parthenogenese (de)
Citaat
“Het is alleen lastig om parthenogenese in het wild te onderzoeken. Daarvoor heb je de moeder én het nageslacht nodig, en moet je uitsluiten dat er een mannetje aan te pas is gekomen.”
(Bron: Mannen overbodig: de koningscobra plant zich zelf wel voort, ontdekte Sterrin Smalbrugge – Kim van der Meulen, het Parool, 8 april 2021)
Betekenis
voortplanting zonder partner
Uitspraak
[par-tuh-no-gee-nee-zuh] of [par-tuh-no-guh-nee-zuh]
Woordfeit
Sommige dieren kunnen zich in hun eentje voortplanten - zonder partner en zonder seks. Deze voortplantingsmethode heet parthenogenese, letterlijk ‘maagdelijk ontstaan’. Het gaat om een woord dat op het Oudgrieks gebaseerd is. Het woord parthenos betekent ‘maagd’. Genese betekent ‘ontstaan’ of ‘wording’ en komt van het Oudgriekse genesis, dat ‘het worden, ontstaan’ en ‘de geboorte’ betekent. (Niet voor niets staat het bijbelse verhaal over het ontstaan van de wereld inclusief haar bewoners vanuit het niets in het bijbelboek Genesis.)
Het woord Parthenos werd ook gebruikt als toevoeging bij de naam van sommige Griekse godinnen. Zo werd de godin Athene wel aangeduid als Athena Parthenos (‘Athene de Maagd’). Aan haar was het Parthenon, de beroemde tempel in de stad Athene, gewijd.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!