parastataal
parastataal
Citaat
“De COVID-19-situatie heeft in de afgelopen maanden geen invloed gehad op het aantal strafzaken. Dit gaf procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday gisteren aan (...). De pg merkte verder op dat binnen de overheid, vooral bij parastatale bedrijven, de raden van commissarissen veel meer en beter hun toezichthoudende taken moeten gaan vervullen.”
(Bron: Pg: “COVID-19-situatie niet van invloed op strafzaken” – Suriname Herald, 3 oktober 2020)
Betekenis
door de overheid opgericht en eraan gelijkgesteld; (semi)overheidsbedrijf
Uitspraak
[pa-ra-sta-taal]
Woordfeit
Parastataal is een woord dat vooral in Suriname en België wordt gebruikt. Het is een bijvoeglijk naamwoord voor een instelling die geen overheidsinstelling is, maar wel dóór de overheid is opgericht en eraan gelijkgesteld is. Zo’n overheidsbedrijf wordt ook wel parastatale genoemd. In Nederland wordt van semioverheid gesproken of wordt een samenstelling als semioverheidsinstelling gebruikt. Het verschilt per land wat er onder de woorden begrepen wordt, maar je kunt denken aan energiebedrijven, openbaarvervoersbedrijven, instellingen voor sociale zekerheid en andere instellingen van publiek belang.
In het tweede deel van parastataal (stataal) is het woord staat te vinden. Het voorvoegsel para- betekent ‘lijkend op (maar niet hetzelfde als)’; dit voorvoegsel komt ook voor in paramilitair (‘militair lijkend, halfmilitair’). Parastataal is niet in het Nederlands bedacht, maar overgenomen uit het Frans, waar parastatal dezelfde betekenis heeft.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!