luzerne
luzerne (de)
Citaat
“De bruine kiekendief (...) verplaatst zijn broedgebied wegens diverse omstandigheden steeds vaker naar akkers met bijvoorbeeld wintertarwe of luzerne. Als er geoogst wordt, kan onbedoeld het nest met kuikens vernietigd worden.”
(Bron: Subsidie voor Zeeuwse bloemdijken en de bruine kiekendief – De Groene Ruimte, 13 november 2019)
Betekenis
vlinderbloemige plant met paarse of violetkleurige bloemen
Uitspraak
[lu-zer-nuh]
Woordfeit
Luzerne is een plant uit het geslacht van de rupsklavers, dat bij de vlinderbloemenfamilie hoort. Luzerne wordt vooral als veevoer gebruikt, maar het net ontkiemde zaad ligt ook als alfalfa in de supermarkt.
Het woord luzerne komt uit de Provence: de Provençaalse luzerno was oorspronkelijk geen plant, maar een dier, namelijk een ‘glimworm’. Luzerno gaat terug op het Latijnse lucerna, dat ‘lamp, olielamp, fakkel’ betekent en dat is afgeleid van lucere, ‘schitteren, schijnen’. In dat werkwoord ligt het Latijnse lux voor ‘licht’ besloten. Dat de plant uiteindelijk de naam van de glimworm kreeg, komt mogelijk door de glimmende korrels van de luzerneplant.
De Zwitserse plaats Luzern of Lucerne heeft vermoedelijk niets met de alfalfa en de glimworm te maken, maar met een vis. In het Latijn is een lucius een snoek. In Luzern was het van oudsher kennelijk goed snoeken vangen.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!