laatdunkend
laatdunkend
Citaat
“De minister-president moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over een overleg in de ministerraad waar op laatdunkende wijze werd omgegaan met het parlement. De grote vraag is: hoe snel wordt duidelijk dat Rutte het allemaal weer gewoon overleeft?”
(Bron: ‘Grote vraag in het debat vandaag: hoe snel gaat Rutte het overleven?’ – Jos Maalderink, de Speld, 29 april 2021)
Betekenis
minachtend, hooghartig
Uitspraak
[laat-dun-kuhnt]
Woordfeit
In de late Middeleeuwen bestond in het Nederlands de woordcombinatie zich laten dunken. De betekenis daarvan was ‘een hoge dunk van zichzelf hebben, veel verbeelding hebben’. Daar is laatdunkend uit ontstaan. Laat heeft dus met het werkwoord laten te maken en niet met laat in de betekenis ‘niet vroeg’. Dunken, dat ‘toeschijnen, lijken’ betekent, is verwant met denken, al gebruik je het grammaticaal iets anders: ‘ik denk iets’ versus ‘mij/me dunkt iets’.
In de praktijk komt ook weleens de vorm laagdunkend voor, met laag in plaats van laat. Dat komt ongetwijfeld door de associatie met de uitdrukking een lage dunk van iemand hebben. Over dat dunk is meer te lezen op een andere pagina op deze website.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!