grooming
online kinderlokken
“De zaak tegen F. kwam vorig jaar aan het rollen toen een 11-jarig meisje na een uitzending van het kinderprogramma Klokhuis over grooming in tranen aan haar ouders vertelde wat haar was overkomen.”
(Bron: ‘Celstraf en tbs opgelegd in zedenzaak die door tv-programma Klokhuis aan het rollen kwam’ – ANP/Het Parool, 2 oktober 2023)
Betekenis
het online benaderen van kinderen met een (pedo)seksueel doel
Uitspraak
groe-ming (met een ‘Engelse’ g)
Woordfeit
Het Engelse to groom betekent ‘verzorgen’, in uiterlijke of hygiënische zin. Aanvankelijk ging het om dieren, zoals paarden, die er netjes uit moesten zien en goed verzorgd moesten worden. Later kreeg het ook betrekking op het ‘netjes maken’ van mensen. Dit groomen is vaak bedoeld ter voorbereiding op een openbare gebeurtenis, zoals een wedstrijd of een optreden.
Grooming heeft er de afgelopen jaren een betekenis bij gekregen in de context van kindermisbruik. Volwassenen benaderen kinderen via internet, eerst vriendelijk en voorzichtig, in een poging hun vertrouwen te winnen, vaak door zichzelf ook voor te doen als kind of jongere. Gaandeweg verschuift dat door manipulatie in de richting van onzedelijke handelingen.
Dat dit zedenmisdrijf grooming wordt genoemd, is omdat de daders aanvankelijk zo veel zorg besteden aan het vormen van een relatie met hun slachtoffers. Het kind krijgt veel persoonlijke aandacht, net als bij de aandachtige verzorging van een dier dat gegroomd wordt. Op de achtergrond speelt ook het ‘voorbereiden’ op seksuele handelingen een rol.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!