gerontologie
gerontologie (de)
Citaat
“De coronacrisis legt schrijnende toestanden in veel Vlaamse woonzorgcentra bloot: veel coronadoden vallen net in die rusthuizen. Maar volgens professor sociale gerontologie Dominique Vert (...) is het al te makkelijk om nu schuldigen aan te duiden, want eigenlijk wordt de hele sector al 40 jaar lang verwaarloosd.”
(Bron: Crisis in de woonzorgcentra: “Eigenlijk collectieve verantwoordelijkheid van 40 jaar” – Rik Arnoudt, VRT-Nieuws, 14 april 2020)
Betekenis
ouderdomskunde
Uitspraak
[ge-ron-to-lo-gie]
Woordfeit
De gerontologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met alles wat met ouder worden (verouderingsprocessen) en met ouderdom te maken heeft: lichamelijke en psychische aspecten, maar ook sociale en maatschappelijke (hoe ouderen wonen, hun dagelijks leven inrichten, etc.). Naast de gerontologie is er de geriatrie (in feite zoals je naast de psychologie de psychiatrie hebt): dat is het geneeskundig specialisme dat de medische kant van het ouder worden en ouderdomsziekten bestudeert.
De woorden gerontologie en geriatrie zijn aan het begin van de twintigste eeuw apart van elkaar gevormd met behulp van het klassiek Griekse woord geron of geras. Geron is een ‘oude man’, geras betekent ‘ouderdom’. Daar kwam begin twintigste eeuw de uitgang -logie (‘-kunde’) achter om het vakgebied ‘ouderdomskunde’ aan te duiden, en -iatrie, dat op het Griekse -iatreia voor ‘behandeling’ is gebaseerd.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!