fabulant
fantast
Citaat
“De worsteling van Renders en Van Faassen met de fabulant Van Doesburg staat ook vaak een adequate behandeling en interpretatie van zijn werk in de weg.”
(Bron: Architect Theo van Doesburg was een opschepper en fabulant - met een enorme invloed – Bernard Hulsman, NRC, 29 september 2022)
Betekenis
iemand die fabeltjes vertelt, fantast
Uitspraak
fa-bu-lant
Woordfeit
Fabulant komt sinds het begin van de negentiende eeuw in het Nederlands voor. Het is overgenomen uit het Frans. Het werkwoord fabuler betekent in die taal ‘verzinsels of fabeltjes vertellen’ en fabulant is daar het tegenwoordig deelwoord van: ‘verzinsels vertellend’, oftewel een fantast.
De verwante woorden fabel en fabuleus komen al veel langer voor in het Nederlands. Fabuleus is ‘ongeloofwaardig’ of ‘ongelooflijk (goed/mooi)’ – om niet te zeggen ‘fabelachtig’ – en een fabel is al eeuwenlang een verzinsel of verzonnen verhaal, vaak met sprekende dieren erin. Al in het Latijn had het verwante fabula de betekenissen ‘verhaal’ en ‘fabel’. Het is uiteindelijk afgeleid van een vorm van het werkwoord fari, dat ‘verkondigen, spreken’ betekent.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!