etnolect
taalvariant van een etnische groep binnen een bepaald taalgebied
Citaat
“Ik denk dat er (...) meer erkenning en aandacht komt voor het Surinaams-Nederlands. En dat binnen het ‘officiële’ Nederlands etnolecten allemaal een eigen afslag maken.”
(Bron: Taalwetenschapper: in 2050 bestaat hét Nederlands niet meer – De Taalstaat, 24 juni 2023)
Betekenis
taalvariant van een etnische groep
Uitspraak
et-no-lekt
Woordfeit
Een etnolect is een taalvariant die eigen is aan een bepaalde etnische groep binnen een taalgebied – bijvoorbeeld mensen met een Turkse achtergrond in Vlaanderen of met een Surinaamse achtergrond in de Randstad. Net als dialecten (die bij een bepaalde plaats of streek horen) kenmerken etnolecten zich door verschillen ten opzichte van de standaardtaal op het gebied van onder meer woordkeuze, grammatica en uitspraak.
Het woord etnolect is een mix van de woorden etnisch en dialect. Een vergelijkbaar woord is sociolect: een taalvariant die eigen is aan een bepaalde sociale groep, met gemeenschappelijke kenmerken op het gebied van bijvoorbeeld opleiding, leeftijd, werkomgeving of geslacht.
Dialect komt van het Oudgriekse dialektos, dat eerst ‘mondelinge uiteenzetting’ betekende en later ‘omgangstaal’ en ‘streektaal’. Daarin is lektos het voltooid deelwoord van legein, ‘spreken’, en dia betekent ‘uiteen, uit elkaar’ – volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands “om aan te geven dat het de specifieke spreekwijze van verschillende streken betrof”.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!