curatief
gericht op genezing
Citaat
“De uitgaven in de publieke sector zijn tussen 1998 en 2015 met 3 procent per jaar toegenomen. De groei zat hem vooral in de toegenomen dienstverlening in de zorg en het onderwijs. (...) Bij de curatieve zorg (...) namen de uitgaven met 3,9 procent per jaar toe.”
(Bron: Vooral in de zorg stegen de overheidsuitgaven, NOS, 6 november 2018)
Betekenis
genezend; gericht op genezing
Uitspraak
ku-ra-tief
Woordfeit
Het Latijnse werkwoord curare betekent ‘zorgen voor, verplegen’. In het wetenschaps-Latijn in de Middeleeuwen werd het ervan afgeleide curativus gebruikt in de betekenis ‘met de eigenschap te genezen’. Dat woord is vervolgens als curatief in het Nederlands terechtgekomen (misschien via het Frans).
Curatief wordt veel gebruikt in de context van de zorg en de geneeskunde. Curatieve zorg is de zorg die op behandeling en genezing gericht is. Als daarbij een kuurtje of kuur nodig is, is dat overigens geen toeval: aan kuur ligt het Latijnse woord cura ‘zorg, verzorging’ ten grondslag, dat met curare ‘zorgen voor’ samenhangt.
Een heel andere combinatie met curatief is curatief onderhoud: onderhoud op het moment dat iets al beschadigd of kapot is. Andere woorden die het Latijnse curare als basis hebben, zijn onder meer cureren voor ‘beter maken’, curator ‘beheerder, voogd’ en curatorium ‘toezichthoudend college’.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!