bacchanaal
uitbundig drinkgelag, losbandig feest
“Maar wát weet hij dan? En weet hij het wel zeker? (...) Voltrekt dat bacchanaal zich nou alleen in Frans’ verhitte fantasie?”
(Bron: ‘Het verboden bacchanaal’ van Vestdijk geldt als een slecht boek, en ik ben dol op slechte boeken – Sylvia Witteman, de Volkskrant, 13 oktober 2023)
Betekenis
drinkgelag, losbandig feest
Uitspraak
[ba(h)-cha-naal]
Woordfeit
Bacchus is in de Romeinse mythologie de god van de wijn en de dronkenschap. Zijn Griekse tegenhanger is Dionysus.
In het woord bacchanaal is de naam Bacchus terug te vinden. Dit woord duidde oorspronkelijk dan ook een feest aan ter ere van Bacchus. Al eeuwen geleden kreeg het de betekenis ‘feest waarbij iedereen zich te buiten gaat aan eten en drank’. Woordenboeken omschrijven het tegenwoordig als ‘woest drinkgelag’ of ‘losbandig feest’. Het wordt ook vaak voor de grap gebruikt, bijvoorbeeld om een heel uitgebreide maaltijd te beschrijven, waarbij veel gedronken wordt.
Soms kom je de uitdrukking aan Bacchus offeren tegen. Die houdt in dat je Bacchus eer bewijst door zijn ‘uitvinding’ (de wijn) in flinke hoeveelheden te drinken – oftewel: dat je het op een zuipen zet. Op een andere pagina op deze website lees je meer over die uitdrukking.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!