Wat betekent ‘Vieze varkens worden niet vet’ en waar komt deze uitdrukking vandaan?
Met ‘Vieze varkens worden niet vet’ wordt bedoeld dat je niet al te kieskeurig moet zijn wat eten betreft. Dus: gewoon opeten wat je wordt voorgezet, en er niet over zeuren.
De oudste betekenissen van vies zijn ‘vuil, smerig’ en ‘onsmakelijk’. Deze betekenissen zijn nog steeds het gebruikelijkst. Maar een andere oude betekenis is ‘(te) snel weerzin voor iets voelend, moeilijk tevreden te stellen, kieskeurig’.
In ‘Vieze varkens worden niet vet’ wordt vies in de betekenis ‘kieskeurig’ gebruikt. De uitdrukking betekent letterlijk: ‘als varkens kieskeurig zouden zijn (wat ze duidelijk niet zijn, want varkens eten bijna alles), zouden ze nooit lekker dik worden’. In figuurlijke zin werd het een grappige aanmoediging om iets op te eten (‘Kom op: vieze varkens worden niet vet!’), of een grapje als je zelf iets wat er vies uitziet toch met smaak verorbert (‘Ach, ik zeg altijd maar zo: vieze varkens worden niet vet!’).
In ergens niet vies van zijn betekent vies ‘afkerig van’. Deze uitdrukking betekent: ‘iets (stiekem) erg lekker vinden’, zoals in ‘Ik ben niet vies van een flink stuk boterkoek op zijn tijd.’ Vies zijn van iets/iemand wil zeggen dat iets of iemand je weerzin opwekt: ‘Ik ben echt vies van lange haren in het doucheputje.’
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!