Wat betekent van toeten noch blazen weten en waar komt deze uitdrukking vandaan?
Van toeten noch blazen weten betekent dat je ergens niets van afweet. Het wordt vaak gezegd van een jong en onervaren iemand, of in het algemeen om aan te geven dat iemand totaal ondeskundig is.
Toeten betekent in deze zegswijze ook ‘blazen’. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vermeldt: “Toeten was: blazen op een koehoorn, ossenhoorn. De strekking van de uitdrukking is dat iemand die dááruit nog geen geluid krijgt wel heel erg dom is.”
Van toeten noch blazen weten is een voorbeeld van de bekende stijlfiguur tautologie, omdat er twee keer hetzelfde staat: toeten en blazen. Deze stijlfiguur komt bijvoorbeeld ook voor in nooit ofte nimmer, tegen heug en meug, pais en vree en wis en waarachtig.
F.A. Stoett geeft nog meer uitdrukkingen waarin de (vermeende) domheid van een ander wordt bespot, zoals “hy en kan singen noch seggen” (= ‘hij kan noch zingen noch praten’), “van keper noch van hanebalk weten” (een keper en een hanebalk zijn allebei dakbalken) en “van hond noch stront weten”.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!