Waar komt de uitdrukking mijl op zeven vandaan?
Mijl op zeven betekent 'met een flinke omweg, omslachtig'. Als van iets wordt gezegd dat het mijl op zeven is, wil dat dus zeggen dat het gemakkelijker en sneller kan.
Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) deelde men de afstandsmaat mijl vroeger vaak in vieren. Mijl op zeven wilde oorspronkelijk zeggen dat dit kwart van de mijl niet één keer werd afgelegd, maar zeven keer. Je legde zo bijna de dubbele afstand af.
Mijl op zeven is dus een soort percentageaanduiding, waarbij echter niet gedacht moet worden aan procenten, maar aan kwarten (vierendelen). Iemand die een mijl op zeven aflegt, loopt niet de kortste weg (dat wil zeggen: gewoon vier vierendelen van een mijl), maar doet er nog eens drie vierendelen bovenop. F.A. Stoett verwoordt het zo: "De mijl op zeven gaan, d.w.z. een omweg maken; eig. de mijl niet op vier maar op zeven vierde deelen nemen, dus den weg, dien men te gaan heeft, met drie vierendeelen op elke mijl door omloopen verlengen."
Een andere verklaring van mijl op zeven is dat de uitdrukking oorspronkelijk zou slaan op de bochtige weg van Meijel naar Sevenum, in Limburg. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat zo'n onbelangrijk weggetje tot een algemeen bekende uitdrukking zou hebben geleid.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!