Wat betekent ‘Je wordt eerder door een mestkar overreden dan door een koets’ en waar komt deze uitdrukking vandaan?
Deze uitdrukking betekent dat onbeschaafde mensen je vaak onbeschoft behandelen, ook al vinden ze zelf vaak dat ze heel wat voorstellen. Mensen die wél echt beschaafd zijn, behandelen je beleefd en correct. De mestkar symboliseert dus de onbeschaafde mensen en de koets de beschaafde.
‘Je wordt eerder door een mestkar overreden dan door een koets’ is vooral een smalende reactie als gebleken is dat iemand anderen onbeschoft heeft behandeld. Er wordt dus eigenlijk mee bedoeld: zoiets kun je nu eenmaal verwachten van zo’n hufter!
Deze uitdrukking komt al zeker vanaf de achttiende eeuw voor. Varianten zijn onder meer ‘Je wordt nooit door een rijtuig overreden, maar altijd door een strontkar’ en ‘Je wordt nooit door een koets, maar altijd door een askar overreden.’ Een askar was een vuilniswagen: het was een kar waarmee iemand rondreed om de as (die was achtergebleven in open haarden) en het vuilnis op te halen. Net als de mestkar en de strontkar was de askar een symbool voor ‘vuiligheid’ en daarmee dus voor mensen met vuile streken.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!