Wat betekent je een slag in de rondte werken en waar komt deze uitdrukking vandaan?
Je een slag in de rondte werken of zelfs je driemaal een slag in de rondte werken of je drie slagen in de rondte werken betekent dat je heel hard werkt. Vaak druk je er ook mee uit dat je wilt dat anderen dit opmerken: je maakt er ook een beetje een show van.
Deze uitdrukking is pas sinds het einde van de twintigste eeuw in gebruik. Een slag in de rondte betekent letterlijk ‘een hele draai’. In de tweede helft van de twintigste eeuw is een slag in de rondte figuurlijk in gebruik gekomen als versterking: je doet iets zó intensief, dat je er bij wijze van spreken duizelig van wordt.
In negentiende-eeuwse kranten wordt alleen enkele keren melding gemaakt van ongelukken waarbij arbeiders door de raderen van een machine werden gegrepen en “een slag in de rondte gevoerd werden”. Een slag in de rondte kwam ook voor in meldingen van auto-ongelukken waarbij een auto “een slag in de rondte” maakte. Daarmee werd een slippartij of over de kop slaan bedoeld. Het eerste krantencitaat waarin een slag in de rondte figuurlijk wordt gebruikt, dateert uit 1979. Het gaat over een keeper, Nico de Bree: “De Bree duikt zich een slag in de rondte. Naar de linkerhoek, rechterhoek en houdt het na zo’n tien schoten voor gezien.” Het eerste citaat met zich een slag in de rondte werken dateert uit 1988: “De mensen in de verkoop werken zich een slag in de rondte.”
De versterking driemaal in je driemaal een slag in de rondte werken komt waarschijnlijk uit het bekende kinderliedje van Berend Botje – driemaal in de rondte van je hopsasa.
Een slag in de rondte komt ook voor met andere werkwoorden dan werken. Onder meer: rennen, trainen, studeren, eten, vreten, drinken, lezen. Je kunt ook een slag in de rondte kletsen - dan zwam je maar een beetje in de ruimte.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!