Waar komt de uitdrukking ‘Goede wijn behoeft geen krans’ vandaan en wat wordt ermee bedoeld?
‘Goede wijn behoeft geen krans’ betekent ‘goede (koop)waren hoef je niet aan te prijzen’, ‘wat écht goed is, verkoopt zichzelf’. Het wordt ook weleens van personen gezegd. Bijvoorbeeld: ‘Goede wijn behoeft geen krans, maar dit jubileum is een mooie gelegenheid om je toch eens in het zonnetje te zetten.’
Het gaat er hier oorspronkelijk niet om dat de wijn een krans kreeg, maar de herberg waar deze wijn (en/of sterke drank) geschonken werd. De herbergier van zo’n herberg was namelijk verplicht om een krans uit te hangen. Daarmee maakte hij duidelijk dat hij een vergunning had om wijn en sterke drank te schenken. De krans was daarmee ook een signaal voor de klanten: ‘de drank in deze herberg is legaal, en waarschijnlijk dus ook van goede kwaliteit’.
Later verviel de verplichting om een krans uit te hangen, maar sommige herbergiers bleven dit doen om klanten te lokken. Andere herbergen hadden deze reclame niet nodig: het was al algemeen bekend dat er goede wijn geschonken werd, dus de klanten kwamen toch wel. Deze herbergen (de wijn die er geschonken werd) behoefden dus geen krans.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!