Wie is bedoeld met Pluvius, bijvoorbeeld in ‘De lage opkomst was vooral te wijten aan de bemoeienissen van Pluvius’?
Pluvius is de bijnaam van de Romeinse oppergod Jupiter, maar dan in zijn hoedanigheid van regengever. Tijdens perioden van droogte riepen de Romeinen Jupiter Pluvius aan om een verlossende regenbui te sturen. Met ‘De lage opkomst was vooral te wijten aan de bemoeienissen van Pluvius’ is dus bedoeld dat de opkomst tegenviel door de regen.
De naam Pluvius is afkomstig van het Latijnse woord voor ‘regen’: pluvia. Het Latijnse pluvia is ook in andere woorden bewaard. Zo is een pluviometer een regenmeter en zijn pluviale perioden ‘regenachtige perioden’. En dan is er nog de pluviale, de regenmantel die de Romeinen droegen. De hierop gebaseerde koormantel die rooms-katholieke geestelijken bij bepaalde gelegenheden dragen, heet eveneens pluviale.
Het Franse woord pluie (‘regen’) is ook afgeleid van het Latijnse pluvia. Parapluie (in het Nederlands: paraplu) betekent letterlijk: ‘afweerder van de regen’. In het Frans is parapluie gevormd naar analogie van parasol, dat letterlijk ‘afweerder van de zon’ betekent. Het Frans had parasol geleend uit het Italiaans. Parasole is in die taal gevormd met de stam van parare (‘afweren’) en sole (‘zon’).
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!