14 oktober 2008

Bloedrode cijfers, donkergrijze wolken en inktzwarte beursdagen. Gekleurde taal illustreert dagelijks hoe slecht het gaat met de economie. Er wordt vooral heel veel zwart genoemd.

Hoewel bedrijven veel liever zwarte cijfers dan rode cijfers zien, wordt zwart ook in de financiële wereld toch vooral geassocieerd met slecht, donker, negatief, kwaad, pessimistisch en illegaal. Wat is er allemaal zwart in crisistijd?

Om te beginnen hebben we nu al een hele reeks zwarte dagen gehad. Vooral Zwarte Maandag is populair, maar sinds de ijzingwekkende neergang van de aandelenkoersen vorige week zijn de benamingen Zwarte Dinsdag tot en met Zwarte Vrijdag ook vergeven.

Hoewel de beurzen in het weekend gesloten zijn, kan zelfs het weekend zwart zijn. Zwarte Zaterdag is de traditionele benaming voor het drukste weekend op de Franse snelwegen, eind juli, en de benaming Zwarte Zondag wordt in sommige landen uit de kast gehaald voor een flinke verkiezingsafstraffing of voor de electorale opkomst van naar fascisme riekende partijen, zoals het Vlaams Blok of de partij van wijlen Jörg Haider.

Zwart zaad

Terug naar de beurs. Er zijn er al een aantal 'op zwart gegaan', gesloten om verdere dalingen te voorkomen: Moskou, Reykjavik, Wenen, en een aantal Aziatische. Anders waren ze diep in het rood gedoken.

Heel IJsland zit al op zwart zaad, en dankzij die Vikingen ook een heleboel spaarders in Nederland. En klanten van Fortis en ABN Amro zijn bang dat Wouter Bos hun zwart gespaarde geld gaat opeisen.

Zwart goud

Donkere tijden dus, en het is de vraag of de lucht wel weer zal opklaren. In het zwartste scenario vertrouwen mensen geen banken en aandelen meer en richten ze zich hooguit op goud. Dat is momenteel dan ook heel duur, in tegenstelling tot het zwarte goud: de olieprijs daalt hard. Sommige zwartkijkers zien álle prijzen al dalen: deflatie dreigt.

Groen

Bij al dat zwart zou je haast vergeten dat zwarte cijfers positieve cijfers zijn. Daarom zie je tegenover de negatieve rode cijfers een andere kleur verschijnen: groen. Vooral op internet zijn steeds vaker groene cijfers, pijltjes en grafieklijnen te zien. Gisteren bijvoorbeeld, op - laten we zeggen - Groene Maandag.

Zo krijgt groen een nieuwe betekenis, naast natuurlijk 'duurzaam'. Het wordt de positieve tegenhanger van rood én zwart. Groene energielabels, groene cijfers, alles groen en groeiend. Er gloort een groene toekomst, te beginnen met een Groene Dinsdag.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal