Eeeeeej, WOEHAHA, ginge we elkaar idd tegelijk respecten XD XD!!!!!!!! Wie opkijkt van deze zin, behoort vast en zeker tot de helft van de Nederlanders die niet op Hyves zit. De andere helft - onder wie Wouter Bos en Jan Peter Balkenende - ziet natuurlijk meteen dat hier staat: 'Hallo, wat grappig inderdaad dat we elkaar tegelijkertijd complimenteerden.' Wat is dat voor taal, die taal van Hyves?

Kees van der Zwan | 10 februari 2009

Hyves-taal staat om te beginnen vol met woorden die ook in het gewone Nederlands voorkomen, maar dan in een andere betekenis. Zo wil respecteren op Hyves dus zeggen: 'complimenteren'. En als je op Hyves iemand 'toevoegt', neem je hem op in je Hyves-vriendenkring. Vriend is ook al zo'n woord dat afwijkt: het is niet iemand met wie je lief en leed deelt, maar gewoon een persoon die voorkomt op je Hyves-pagina.

Uitbundig

Hyves-pagina? Ja, want nog even voor de acht miljoen mensen die Hyves niet kennen: Hyves is een netwerkwebsite, waarop je een 'profiel', een persoonlijke pagina, kunt aanmaken. Daarop kun je bloggen, foto's laten zien, 'vrienden' 'toevoegen' en hun berichtjes ('krabbels') sturen.

De taal waarin dat gebeurt is opvallend informeel. Nooit staat er 'Beste' of 'Dag' boven een krabbel. Dat klinkt bijna beledigend afstandelijk. Nee, de aanhef moet zijn: 'Hey', of 'Hi', en het mag gerust ook wat uitbundiger: 'Heeeeeeeee' of 'Eeeeeej'.

Chinrub-smileys

Verder wordt er royaal geput uit de bak met hoofdletters, uitroeptekens, alternatieve spellingen en buitenlandse woorden. 'Thanx for de RESPECT!!!!!!!' is een zin waarmee je heel goed voor de dag kunt komen.

Op emoticons hoeft evenmin te worden bezuinigd. Strooi met knipoogsmileys ('geintje'), chinrub-smileys (smiley wrijft met duim over kin, betekenis: 'ahum', 'jaja') en natuurlijk gewone smileys. Ook tekstvarianten als 😊 en XD zijn bruikbaar.

En er wordt op Hyves heel veel gelachen. Zet daarom minstens één keer 'haha' in een krabbel, anders kom je echt bespottelijk formeel over. Schuw de varianten niet: 'woehaha', 'WHAAAAA', etc. Sluit ten slotte altijd af met minstens één zoen, in de vorm van een kruisje - maar meer dan één is eigenlijk wel het minste.

Pubers

Helemaal nieuw lijken ze intussen niet te zijn, al die stijlmiddelen van de hedendaagse Hyver (die uitvoerig aan bod komen in het komende nummer van Onze Taal). Waar doen ze dan aan denken? Inderdaad: aan de MSN-taal waarin jongeren zich al langer suf chatten.

Maar op Hyves zitten dus ook ouderen. Hoe zouden die schrijven in hun krabbels? Ook net als die msn'ende pubers? Zou Balkenende in de leer zijn geweest bij zijn dochter voordat hij zijn eerste krabbel op Hyves zette? En - ook niet onbelangrijk - wat zou zij vinden van zijn opeens zo jeugdige taal?

With it

Helaas is dat niet na te gaan. Onze minister-president heeft dan wel een Hyves-pagina waarop hij ontspannen in de camera lacht, colbertje nonchalant over de schouder, maar die leert ons alleen dat hij maar liefst 150.000 vrienden heeft. Een blog houdt hij niet bij, en de kans dat hij geregeld krabbelt is vrij klein.

Wat doet Balkenende dan op Hyves? Hij werkt aan zijn pr. Hij zoekt respect. Want behalve taal is Hyves ook een teken - in dit geval van hoe eigentijds en 'with it' de premier wel niet is. En hoe populair, met al die vrienden.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal