In ‘Welk(e) van deze auto’s is van jou’ staat de combinatie welk(e) en een nabepaling met van + zelfstandig naamwoord. In dit soort constructies kunnen welk én welke gebruikt worden. Het maakt dus niet uit of welk(e) betrekking heeft op een de-woord, zoals auto, of op een meervoud, zoals auto’s. ‘Welk van deze auto’s is van jou?’ is dus ook goed naast ‘Welke van deze auto’s is van jou?’ Meer voorbeelden: 

  • Welke/welk van deze romans sprak jou het meest aan? 
  • Welke/welk van die lammetjes is gisteren geboren?
  • Welke/welk van die boeken sprak jou het meest aan?

In bijvoorbeeld ‘Welke van deze romans spraken jou het meest aan’ is overigens alleen welke juist. Er wordt nu namelijk gevraagd meer romans te noemen. Dat kun je zien aan het meervoud spraken ... aan. Er staat dus eigenlijk ‘Welke [romans] van deze romans spraken jou het meest aan’?

Algemene regel

De algemene regel voor het vragend voornaamwoord welk(e) is dat het geen buigings-e krijgt als het betrekking heeft op een het-woord in het enkelvoud (welk autootje, welk boek), en dat in andere gevallen alleen welke juist is: welke auto (de-woord), welke boeken (meervoud).

Dat geldt ook voor zinnen als: ‘Je hebt op vakantie twee boeken gelezen; welk was het mooist?’ en ‘Er staat een hele rij auto’s; welke is nu van jou?’ Welk is juist omdat je er (het) boek bij denkt, en welke is juist omdat je er (de) auto bij denkt.

De welk(e) van ...-constructie is dus een uitzondering.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag