Wat is het verschil tussen probleem en problematiek?
Er is vooral een verschil in gebruik tussen probleem en problematiek. Problematiek omvat gewoonlijk meerdere problemen (op één terrein).
Een probleem is iets wat moeilijk is op te lossen, een ‘vraagstuk’, ‘opgave’ of ‘moeilijke, verdrietige omstandigheid’.
Met problematiek wordt een ‘geheel van problemen op een bepaald gebied’ bedoeld. Het wordt vaak gebruikt in samenstellingen, waarbij het eerste deel van het woord aangeeft om welk terrein of welke (maatschappelijke) kwestie het gaat: abortusproblematiek, drugsproblematiek, stikstofproblematiek, klimaatproblematiek, verkeersproblematiek, etc.
Problematiek omvat dus meer dan één probleem. Wie bijvoorbeeld spreekt van de huisvestingsproblematiek, suggereert daarmee dat er verschillende met elkaar samenhangende oorzaken zijn en dat de situatie daardoor ingewikkeld is en moeilijk op te lossen.
Probleem en problematiek zijn dus niet inwisselbaar, al wordt er tegenwoordig misschien weleens iets te snel gesproken van een problematiek (een omvangrijke problematiek, de kernproblematiek) terwijl het hoofdzakelijk om één probleem of om verschillende min of meer los van elkaar staande problemen gaat (een groot probleem, het kernprobleem).
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Toch nog een vraag?
Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen