In groten getale is een zogenoemde staande uitdrukking: een woordcombinatie waarin nog naamvalsvormen zitten die in ouder Nederlands vaak voorkwamen.

Het kernwoord van de uitdrukking is (het enkelvoudige) getal: daar kon in de tijd dat het Nederlands nog naamvallen had, een -e achter gezet worden na een voorzetsel: in getale. Een bijvoeglijk naamwoord kreeg in zo’n geval vaak een buigings-n; vandaar in groten getale. Getale is hier dus geen meervoudsvorm; het meervoud van getal is getallen, met dubbel l en de uitgang -en.

Andere voorbeelden van dergelijke uitdrukkingen zijn te allen tijde en te uwen kantore. Ook hier staat achter het zelfstandig naamwoord een -e en achter het voorafgaande woord (hier een onbepaald voornaamwoord en een bezittelijk voornaamwoord) een buigings-n. Overigens zijn er ook staande uitdrukkingen met andere uitgangen, zoals te gelegener plaats; zie voor meer uitleg en voorbeelden deze pagina.

Vaak kunnen dit soort uitdrukkingen vervangen worden door een modern equivalent, zoals altijd of op uw kantoor. In groten getale is desgewenst te vervangen door bijvoorbeeld in grote aantallen of door massaal; vervanging door in grote getallen is niet juist.

Er zijn ook enkele varianten van in groten getale in gebruik, zoals in groteren getale en in steeds groteren getale.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail