In groten getale is een vaste combinatie, ook wel ‘staande uitdrukking’ genoemd: een woordcombinatie waarin nog oude naamvalsvormen te zien zijn, die in ouder Nederlands voorkwamen.

Het kernwoord van de uitdrukking is (het enkelvoudige) getal: daar kon in de tijd dat het Nederlands nog naamvallen had, een -e achter gezet worden na een voorzetsel: in getale. Een bijvoeglijk naamwoord kreeg in zo’n geval vaak een buigings-n; vandaar in groten getale. Getale is hier dus geen meervoudsvorm; het meervoud van getal is getallen, met dubbel l en de uitgang -en.

Andere voorbeelden van dergelijke uitdrukkingen zijn te allen tijde en te uwen kantore. Ook hier staat achter het zelfstandig naamwoord een -e en achter het voorafgaande woord (hier een onbepaald voornaamwoord en een bezittelijk voornaamwoord) een buigings-n. Overigens zijn er ook staande uitdrukkingen met andere uitgangen, zoals te gelegener plaats; zie voor meer uitleg en voorbeelden deze pagina.

Vaak kunnen dit soort uitdrukkingen vervangen worden door een modern equivalent, zoals altijd of op uw kantoor. In groten getale is desgewenst te vervangen door bijvoorbeeld in grote aantallen of door massaal; vervanging door in grote getallen is niet juist.

Er zijn ook enkele varianten van in groten getale in gebruik, zoals in groteren getale en in steeds groteren getale.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen