Is het ‘Onze hoop werd de bodem in geslagen’ of ‘Onze hoop werd de bodem ingeslagen’?
Juist is: ‘Onze hoop werd de bodem ingeslagen’, met ingeslagen als één woord.
In ‘Onze hoop werd de bodem ingeslagen’ staat het werkwoord inslaan, dat hier ‘kapotslaan’ betekent. De uitdrukking iemands hoop de bodem inslaan betekent ‘iemands hoop helemaal vernietigen’.
De bodem inslaan had oorspronkelijk betrekking op een vat. Om een vat te openen, sloeg men vaak de bodem van buitenaf stuk, zodat de inhoud eruit kon stromen. De uitdrukking vergelijkt de ‘voorraad’ hoop die iemand heeft met zo’n vat met inhoud. Er kan plotseling iets gebeuren waarbij je alle hoop direct verliest, net zoals een vat in een oogwenk zijn inhoud ‘verliest’ als de bodem wordt ingeslagen.
Een paal de bodem in slaan
Als het letterlijk gaat om ‘iets ergens in slaan’, zoals in ‘De heipaal werd de bodem in geslagen’, komt er wél een spatie tussen in en geslagen. Je zou ook kunnen zeggen: ‘De heipaal werd in de bodem geslagen.’ Door in áchter de bodem te zetten in plaats van ervoor, krijg je meer het effect van een beweging, een richting. De zin is te vergelijken met zinnen als ‘De kinderen werden het bos in gestuurd’ en ‘De gestolen laptop werd de vijver in gegooid.’
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!