Ooit moeten er echte Amazones bestaan hebben: een Klein-Aziatische stam (Klein-Azië is het huidige Turkije) waarvan alleen de vrouwen vochten. Waar de naam Amazone vandaan komt, is niet helemaal zeker, maar het Perzisch zou de bron kunnen zijn. De bron van amazone zou verband kunnen houden met de woorden voor ‘sterke vrouw’ of met het woord voor ‘oorlog’.

Maar de bekendste Amazonen zijn de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie. Ze zijn genoemd naar de werkelijke Amazonen, en wel omdat de Grieken er een andere betekenis aan gaven: ze zagen er a- 'zonder' en mazos 'borst' in. Zo ontstond het verhaal dat deze strijdsters te paard één borst hadden afgebrand om beter met pijl-en-boog te kunnen schieten. 

Amazone is ook bekend uit het woord amazonezit: met beide benen aan één kant zitten op een paard (of bijvoorbeeld achter op een fiets), dit in tegenstelling tot schrijlings zitten (één been links, één been rechts). En sinds de negentiende eeuw worden vrouwen te paard ook wel amazones genoemd, tegenwoordig vooral degenen die dat als wedstrijdsport doen. 

De rivier de Amazone dankt zijn naam vermoedelijk ook aan de Griekse mythologische figuren. In 1541 werd de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco de Orellana in de regenwouden van Zuid-Amrika door indiaanse krijgers met pijlen bestookt. Hij dacht te zien dat het vrouwen waren. De schrijver Fernández de Oviedo beschreef later deze gebeurtenis en schreef over een aanval door ‘Amazones’. 

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag