Alcoholisch

Alcoholisch betekent meestal ‘alcohol bevattend, alcoholhoudend’. Het komt vaak voor in woordgroepen als alcoholische dranken, alcoholische consumpties en alcoholische cocktails. In alcoholische neuropathie (een ziekte waarbij het zenuwstelsel beschadigd is), betekent het ‘door alcohol veroorzaakt’.

Daarnaast kan alcoholisch ‘aan alcoholische dranken verslaafd’ betekenen. Al in 1924 vermeldde Van Dale het voorbeeld een alcoholische stukadoor. In latere drukken zijn de voorbeelden een alcoholische advocaat en een alcoholische huisvader. In de recentste drukken staat alleen dat alcoholisch ook een synoniem van alcoholistisch kan zijn. In andere woordenboeken, zoals dat van Prisma, staat dit niet.

Alcoholistisch

Alcoholistisch is afgeleid van alcoholisme/alcoholist. Het betekent ‘verslaafd aan alcoholische drank’. Het lijkt erop dat alcoholistisch in woordgroepen als een alcoholistische partner en alcoholistische pubers de afgelopen decennia veel gebruikelijker is geworden dan alcoholisch. Het is goed mogelijk dat een alcoholische partner inmiddels op sommigen zelfs vreemd overkomt.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail