De betekenis van wad is ‘een doorwaadbare plaats’, ‘gronden die bij eb droogvallen’. Het woord krijgt een kleine letter, omdat het geen eigennaam is. In een zin als ‘We gaan een weekendje naar de Wadden’ krijgt het meervoud Wadden wel een hoofdletter, omdat er een bepaald gebied mee is bedoeld. Daarmee wordt het een aardrijkskundige naam. Hetzelfde verschil bestaat tussen Waddengebied (bepaald gebied) en waddengebied (‘buitendijks gebied met gronden die bij eb droogvallen’).

De Waddeneilanden / een waddeneiland

Ook waddeneiland krijgt in het enkelvoud een kleine letter. Het meervoud gedraagt zich (net als Wadden) als een aardrijkskundige naam zodra het verwijst naar het gebied waar de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, enz. toe behoren. De volgende zinnen zijn dus juist:

  • Vlieland is een waddeneiland. (waddeneiland is een geologische term)
  • Vlieland behoort tot de Waddeneilanden. (Waddeneilanden is een aardrijkskundige naam)
  • De kleinste Waddeneilanden hebben bij verkiezingen de stemmen altijd heel snel geteld. (Waddeneilanden is een aardrijkskundige naam)

Ook in de Duitse Waddeneilanden en de Deense Waddeneilanden wordt bij voorkeur een hoofdletter W gebruikt.

De meeste andere samenstellingen met wad krijgen een kleine letter: waddenboer, waddenkust, wadlopen, wadloper, wadvisserij, enz.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail