Strikt genomen is alleen een verkeerslicht dat op rood staat een stoplicht. Bij groen licht moeten de weggebruikers immers niet stoppen, maar juist doorrijden. Het officiële Reglement verkeersregels en verkeerstekens heeft het dan ook over verkeerslicht

Toch is stoplicht een heel gewone aanduiding voor het seinlicht dat op kruispunten het verkeer regelt. De meeste hedendaagse woordenboeken beschouwen stoplicht en verkeerslicht dan ook als synoniemen. Prisma XL omschrijft stoplicht als “constructie naast of boven de weg met groen, oranje en rood licht, dat aangeeft of het verkeer mag doorrijden of moet stoppen, verkeerslicht” en verkeerslicht als “gekleurd licht dat aangeeft of het verkeer kan doorrijden of moet stoppen, stoplicht”. In de Dikke Van Dale staat bij stoplicht eerst “verkeerslicht dat het sein geeft om te stoppen”, en vervolgens “verkeerslicht” in het algemeen.

Taal is nu eenmaal niet altijd logisch: niet alle woorden betekenen letterlijk wat ze lijken uit te drukken. Zo spreken we ook van een nummerbord, terwijl daar ook letters op staan (kentekenplaat komt natuurlijk ook wel voor).

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail