Wat is juist: een pathetische leugenaar of een pathologische leugenaar?

Een pathologische leugenaar is een ‘ziekelijke’ leugenaar. Zo iemand heeft een stoornis waardoor hij/zij telkens leugens vertelt. Pathetische leugenaar kán een fout zijn: dan is eigenlijk pathologische leugenaar bedoeld. Op zichzelf kan met pathetische leugenaar ook ‘een persoon die allerlei overdreven leugens vertelt’ bedoeld zijn.

Pathologische leugenaar

Bij een pathologische leugenaar behoort het liegen tot zijn/haar ziektebeeld. Pathologisch is afgeleid van pathologie, dat ‘ziekteleer’ betekent. Een pathologische leugenaar kan het liegen niet laten omdat hij/zij aan een psychische stoornis lijdt. Het liegen is dwangmatig (geworden).

Pathetische leugenaar

Pathetisch betekent ‘proberend medelijdend op te wekken’ en ‘overdreven, hoogdravend’. Een pathetische leugenaar zou iemand zijn die op overdreven wijze de aandacht probeert te trekken door te liegen of iemand die door alle leugens voor anderen vooral een sneu figuur is. Dat is niet onmogelijk, maar pathetisch komt vooral voor in vaste verbindingen als een pathetisch verhaal, met pathetische stem/gebaren, een pathetische vertoning, een pathetische oproep en een pathetische beeldspraak.