Kun je goede producten ‘kwalitatieve producten’ noemen?

Ja, dat kan. Kwalitatief heeft onder meer de betekenis ‘van goede/hoge kwaliteit’. Naast kwalitatieve producten zijn onder meer juist: kwalitatief hoogwaardige/hoogstaande producten en kwaliteitsproducten.

Kwalitatief betekent oorspronkelijk: ‘de kwaliteit betreffend’, ‘als het om de kwaliteit gaat’. Dat is op zichzelf een neutrale betekenis: de kwaliteit kan goed, maar ook slecht zijn. Het woord dat weergeeft wát de kwaliteit was, kwam erachter: kwalitatief hoogwaardig, kwalitatief teleurstellend, enz. Vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw kreeg kwalitatief zélf de positieve betekenis ‘van goede of hoge kwaliteit’. In Vlaanderen is kwalitatief in deze betekenis al een tijdlang gebruikelijk. Ook in Nederland is deze betekenis inmiddels tamelijk algemeen. De recente woordenboeken nemen bij kwalitatief dan ook twee betekenissen op: ‘de kwaliteit betreffend’ én ‘van goede/hoge kwaliteit’.

Kwaliteit

Het zelfstandig naamwoord kwaliteit heeft eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt als kwalitatief. Kwaliteit had oorspronkelijk ook een neutrale betekenis: een product kan van goede, maar ook van slechte kwaliteit zijn. Later kreeg kwaliteit vaak een positieve bijklank. Denk maar aan reclamekreten als ‘Wij staan voor kwaliteit!’ en aan samenstellingen als kwaliteitsproduct en kwaliteitsprogramma. Dat kwalitatief zich ook in positieve zin heeft ontwikkeld, is dus niet zo verwonderlijk.