Waar staat de afkorting fte voor?

Fte staat voor ‘fulltime-equivalent’. Het is een rekeneenheid voor de omvang van een baan of voor de totale personeelssterkte.

Eén fte is een volledige werkweek. Een functie van 0,6 fte bijvoorbeeld is – uitgaande van een werkweek van 40 uur – een functie van 0,6 x 40 = 24 uur.

Spelling en meervoud

De afkorting fte wordt met kleine letters geschreven, omdat het geen afkorting van een naam is en omdat fte letter voor letter wordt uitgesproken (we zeggen ‘ef-tee-ee’). Vergelijkbare afkortingen zijn bh, btw, cd, dvd, pc, tv en wc: ook deze krijgen allemaal kleine letters en geen punten. Dat zit anders bij afkortingen als m.b.t. (‘met betrekking tot’) en o.a. (‘onder andere(n)’): daarin horen wel punten te staan. Deze afkortingen worden niet letter voor letter uitgesproken: vrijwel alle lezers zullen ‘met betrekking tot’ en ‘onder andere’ zeggen als ze deze afkortingen zien staan, en niet ‘em-bee-tee’ en ‘oo-aa’.

Het meervoud van fte luidt fte’s; de verkleinvorm is fte’tje. Als fte een samenstelling vormt met een ander woord, komt er een streepje te staan: een fte-overzicht, een fte-tekort.